divendres, 23 de setembre del 2011

"T'IMAGINE, BON VICENT..."


"La vida no ens fa putades. Les putades les fan les persones unes a altres, o a si mateix, per acció, omissió o delegació. Fins i tot, el greix a la panxa o als malucs i les anques són fruit de mals hàbits alimentaris combinats amb la nostra programació genètica. O els cabells blancs,  que s'empenyen en seguir sent blancs dies després de ser tintades, perquè la seua essència ja és ser blancs, es rebel·len quotidianament contra el desig antinatural de tintar-los. La putada no és que isquen sinó el desig d'amagar-los."

Comencí aquesta reflexió mentre anava amb la bici a agafar el tren i pensava en anar  o no  a la Nit-Estellés a Real aquesta nit de vint-i-tres de setembre. I pensant en Vicent, el poeta, imaginant-me les putades que li van fer. I com, en un moment de la meua vida en que estava acabant d'assumir les putades que m'havien acabat de fer, vaig haver d'escriure alguns poemes per treure'm de dins l'angoixa i que no em fera més mal. I en un d'ells acabí d'entendre l'amic Vicent. L'he  buscat i el tenia  a mà a l'ordinadoret. Compartisc:

T'imagine, bon Vicent
al Diari, escrivint
la veu del poble assumint
vaja si et comprenc, Vicent

Quan aquells benpensants corbs
tons ulls volien picar.
Per obrir-los, per mirar,
per pensar, per no ser orb

Per cercar els justos mots
et volien mort o mut
per no oblidar-te dels morts

per aguantar assegut,
ara et comprenc, Vicent
fins i tot, la solitud.

Les putades no ens les fa la vida, sinó les persones, per acció, omissió o delegació, he dit. I hi ha males persones, persones que ni fu ni fa -d'eixes que, com deia mon pare, no mosseguen. i altres que s'entossudeixen en passar la rosa de paper perquè no es perda. A més, a més, alguns s'atreveixen a copiar-la, contar-la, retratar-la, explicar-la o inventar altres models de roses papiroflèxiques, elements fonamentals que vertebren el món i uneixen passat i futur en cada present.

Que visca cada rosa de paper!






Eduard Hervàs


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada