dimecres, 20 de novembre del 2013

CONSELL DE XIQUETS I XIQUETS D'ALZIRA, EL FLORER DE L'ALCALDESSA

Hui, dia 20 de novembre de 2013, també és el Dia Internacional de la Infància, diuen. I des de l'any 2000, a Alzira hi ha el Consell Municipal de Xiquets i Xiquets, que sol constituir-se per aquestes dates, en un reconeixement teòric de la importància que tenen els xiquets per a la ciutat -Alzira- del present i del futur.
No he pogut trobar a les pàgines de l'Ajuntament d'Alzira si enguany també s'hauran elegit i es constituirà el Consell. Supose que sí, perquè la inèrcia és una força ben gran Alzira i el seu Ajuntament. I supose que alguna nota eixirà ala nostra premsa local i comarcal.
Feu-vos un favor, perquè no us enganyen una altra vegada. Quan llegiu la nota a la premsa o a la web municipal, feu una ràpida traducció al llenguatge real i llegiu ben bé "ja han canviat les floretes del florer que té la Sra. alcaldessa Bastiidas a l'armariet del seu despatx, i el deixarà damunt la taula uns quants dies per fer-li alguna foto per repartir i guardar".
Perquè això és ara mateix el Consell de Xiquets i Xiquetes d'Alzira, un florer, fins i tot amagat en un armariet o un calaix, no sé massa bé, però tancat perquè no es veja i traure'l de quan en quan per fer-li una foto.

En gener de 2007 vaig escriure en la revista "Escola Catalana" "En aquests sis cursos passats s'ha demostrat que les xiquetes i els xiquets d'Alzira no s—ón projectes de ciutadˆ o figuretes de trofeu en una prestatgeria de l'Ajuntament, encara que de vegades no se'ls tinga massa en compte a l'hora de planificar actuacions municipals o avaluar els resultats de les actuals. Per˜ elles i ells, tant els representants, que assumeixen la veu de la infˆància i adolescència local, com la resta de la població — menuda, s—ón conscients del seu paper en el joc de la ciutat des de la responsabilitat que se'ls deixa i l'espai fí’sic i hist˜òric que a poc a poc van conquerint. Perquè saben que el futur Žés seu, per˜ò l'han d'anar construint, des de la ciutat, dia a dia i pas a pas. " Evidentment, ara només podria dir que el Consell d'Infància d'Alzira, Consell de Xiquets i Xiquetes, és un florer a l'armariet de l'alcaldia. I és una llàstima, perquè les xiquetes, els xiquets i els adolescents alzirenys tenen moltes coses a dir, perquè es juguen els eu present i el seu futur, i han d'assumir la seua ciutadania amb tots els drets i deures que tenen per les lleis i la Convenció dels Drets de la Infància. Però és clar que no hi ha cap d'interés en formar-los com a ciutadans ni com a persones lliure amb la complicitat serena de polítics, professorat i ventall de tècnics municipals, també.

Per cert, la primera cosa que li van "demanar" formalment els adolescents alzirenys (1r i 2n d'ESO) a l'alcaldessa Bastidas, allà per l'any 2002 fou un lloc on poder reunir-se per escoltar música, xerrar, jugar, estar junts, com a alternativa a pegar voltes a la ciutat i menjar pipes als portals. La resposta fou que faria el que podria, però que aviat tindrien un lloc per anar al cine i comprar al nou centre comercial. La memòria em falla i no recorde si es referia a Tulell o al Centre comercial on està el Punt. Tant s'hi val, la resposta fou de llibre de desficacis, però aquells jóvens de 12 a 15 anys es quedaren sense el que necessitaven i que, més de 10 anys després, continuen necessitant els qui ara tenen de 12 a 15 anys. Coses que passen, no?. 

Si el CMXX fora de veresa el Consell de Participació de la Infància i Adolescència d'Alzira sabriem el que pensen sobre la ciutat, la neteja, la policia local, l'atur, la crisi, les festes... Donarien alternatives i es posarien en pràctica, coneixerien la problemàtica de les escoles i l'Educació, però també de l'Alquerieta, de lAaigua, del Xúquer, de l'Hospiotal i la Sanitat  o de les palmeres. I dirien quina ciutat volen i quina ciutat no volen, i ho exigirien. Però, en no donar-los veu ni vot els estan allunyant de la lletra i l'esperit dels Consells de Participació Infantil, del concepte de Ciutat Amiga de la Infància. I estan aconseguint que el pont de la participació infantil a Alzira siga un pont que va del saló de plenaris un dia a l'any a cap de lloc. I aprenen que Participar és això en un moment de la vida en que cal aprendre coses positives. Per cert, on estan tots els consellers i conselleres que han passat pel CMXX?? Segueixen participant?

No, no ens enganyem,  Alzira ni és Ciutat Amiga de la Infància, ni Ciutat Educadora, encara que ho diguen els cartells i els papers, ni Intel·ligent, per molt que s'empenyen en convéncer-nos. Millor hauríem de dir "Azira, Ciutat de la Llàstima, la Vergonya i dels Florers del Calaix de l'Alcadessa."

Eduard Hervàs
Psicòleg








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada